Grundig

Pääsiäisruoka ja nykypäivän pohjoismaiset perinteet

Juhli kevättä nykypäivän pohjoismaiseen tyyliin Grundigin kanssa

Vuoden 2016 pääsiäinen, muutama päivä kevätpäiväntasauksen jälkeen, on täydellinen syy juhlia pohjoisen kevättä. Yhdistämällä pohjoismaiset perinteet ja nykyajan tyylin Grundigin avulla saat varmasti parhaan pääsiäisen.

Aloita brunssilla

Kuten usein lomalla käy, lapset sanelevat pääsiäispäivän kulun. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö aikuisetkin voisi nautiskella. Miksipä siis ette pääsiäismunanetsinnän jälkeen istuisi rennon ja tasokkaan brunssin ääreen nauttimaan haudutetusta lohesta? Raikkaan yrttimajoneesin kera se on tyylikäs vaihtoehto perinteisemmille savu- ja graavilohelle, ja ravitsee hyvin loppupäivän aktiviteetteja varten.

Hermostuttaako kypsennyksen vaativuus? Jos käytät Grundig FlexiCook tai Flexicook + -keittötasoa, sinulla ei ole syytä huoleen. Jokaisen keittolevyn lämpötilan säädössä on 18 tasoa, joten voit vaihtaa reippaasta keittämisestä rauhalliseen ja erittäin varovaiseen haudutukseen täydellisellä tarkkuudella ja saada mehevän lopputuloksen.

Kypsennyksen vaatimasta tarkkuudesta huolimatta haudutetun lohen valmistus on todella helppoa ja resepti yksinkertainen. Sekoita ensin suuressa kattilassa 1,5 litraa vettä, kaksi viipaloitua tomaattia, yksi viipaloitu sellerinvarsi, yksi kuorittu pieni sipuli puolitettuna, puolikas pieneksi viipaloitu sitruuna ja karkeaa suolaa. Kuumenna kiehumispisteeseen. Kun vesi kiehuu, alenna lämpötilaa ja anna kiehua rauhallisesti noin kahdeksan minuuttia. Laske lohi varovasti nesteeseen (jonka pitäisi peittää kala kokonaan) ja alenna lämpötilaa niin, että neste poreilee vain vähän. Peitä ja kypsennä, kunnes lohi ei ole enää läpikuultava, eli noin viisi minuuttia.

 

160201_grundig_march-content_HUB

Askarteluiltapäivä

Jos lapsilla on ylimääräistä energiaa sokerihumalan takia, ohjaa se tulevan pääsiäispäivällisen koristelujen valmistukseen! Pohjoismaisten pääsiäisperinteiden mukaisen kauniin ja helpon pöytäkoristeen tekemiseksi tarvitset vain pieniä ruskeita kananmunia, oksia takapihalta, nauhaa ja maljakon.

Puhalla ensin munat tyhjäksi. Vanhemmat lapset luultavasti pitävät tehtävästä, vaikka pienet eivät ehkä innostuisikaan. Munien tyhjentämistä varten tee nastalla reikä munan kumpaankin päähän ja hajota sitten munan sisus pitkällä neulalla. Laita pilli toiseen reikään ja puhalla munan sisus kulhoon. Huuhtele munankuori kylmällä vedellä. Tee tämä kaikille munille ja laita ne sitten Grundigin GEKW 47000 B -mikroaaltouuniin kuivumaan. Ne kuivuvat kokonaan 15–30 sekunnissa.

Munien ripustamista varten leikkaa nauha 30 senttimetrin mittaisiksi pätkiksi. Taita pätkät kahtia ja laita taitettu pää munan pohjassa olevasta reiästä sisään. Vedä nauha ulos munan yläpäässä olevasta reiästä niin, että molemmista päistä on ulkona yhtä paljon nauhaa. Tee solmu munan pohjan puolella olevaan nauhaan. Asettele oksat maljakkoon, voit käyttää niiden tukemiseen pikkukiviä tai tiiviisti pakattua askarteluolkea. Ripustakaa sitten taiteellisesti (tai ei niin taiteellisesti, kyse on kuitenkin lapsista!) munat oksille.

Lopuksi maininnan arvoinen juhla-ateria

Kaikista pääsiäisenviettotavoista ja perheiden erilaisista perinteistä huolimatta mikään ei voita pääsiäispäivän aterialla täydellisesti paahdettu lampaan reisipaistia.

Ainekset:
2 kiloa lampaanreittä luineen
4 murskattua valkosipulinkynttä
4 oksaa tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1,5 ruokalusikallista oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
suolaa ja pippuria maun mukaan

160201_grundig_march-content_Lamp_1

Lihakauppiaan vinkki! Säilytä lampaanpaistia korkeintaan viisi päivää ennen kypsennystä. Jotta paisti säilyisi mahdollisimman tuoreena, säilytä se Grundig Freestanding Combi -jääkaappisi Super Fresh Zone -osassa, joka pitää lihan lämpötilan juuri jäätymisrajan yläpuolella, noin 0–3 asteessa. Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön viimeistään tuntia ennen kypsennystä. Esilämmitä uuni 210-asteiseksi. Tee viiltoja viistosuuntaisesti koko lampaanreiteen terävällä veitsellä ensin yhteen suuntaan, sitten toiseen. Lopputuloksen pitäisi näyttää salmiakkikuviolta. Sekoita kulhossa valkosipuli, rosmariini, oliiviöljy, sitruunankuori, sitruunamehu, suola ja pippuri tasaiseksi tahnaksi. Hiero mausteseos lampaaseen, erityisesti viiltokohtiin. Käytä seos kokonaan. Aseta lammas paahtoritilälle ja uunivuokaan. Kypsennä uunissa 30 minuuttia. Laske sitten lämpötila 190 asteeseen ja kypsennä vielä 40 minuuttia. Ota lammas pois uunista, aseta se leikkuulaudalle, kääri folioon ja anna vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen kuin leikkaat ja tarjoilet paahdettujen perunoiden, kuskusin tai pinaattisalaatin kanssa.

Kotikokin vinkki! Jos sinulla ei ole paahtoritilää, voit käyttää vaihtoehtoisesti asetella ”ritiläksi” esimerkiksi porkkanaa, palsternakkaa, fenkolia ja sipuleita. Sen lisäksi, että niiden avulla uunin lämpö kiertää koko paistin ympärillä, niistä saat aterialle herkullisen lisukkeen. Kun lammas on kypsää, sekoita kasvikset ja pidä uunissa vielä muutama minuutti, kunnes ne saavat kauniinvärisen pinnan.

Mikä on perheesi lempiperinne pääsiäisenä? Esittele se muille pääsiäisfaneille Facebook-sivullamme.

Sivun alkuun